امکان بررسی «طرح هادی روستایی» در کتابخانه مرکزی بنیاد مسکن
حسن رضایی، مدیر کل روابط عمومی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از دانشجویان و پژوهشگران برای بررسی و استفاده از منابع کتابخانه مرکزی این بنیاد در رابطه با اجرای «طرح هادی روستایی» در بازسازی مناطق سیل زده و زلزله زده ایران دعوت کرد.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی یک نهاد عمومی غیر دولتی است که زیر نظر مقام معظم رهبری اداره میشود. این بنیاد در روز ۲۱ فروردین سال ۱۳۵۸ به فرمان حضرت امام تاسیس شد. وظایف اصلی این بنیاد که بعدها توسط مجلس شورای اسلامی مصوب شد، به توسعه روستاها مربوط میشود.
كتابخانه مركزی و اطلاع رسانی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی نیز در سال ۱۳۶۲ تاسیس شد و فعالیت خود را با منابع اطلاعاتی كه بخش اهم آن را كتاب تشكیل می داد، آغاز نمود و در راستای تحقق اهداف بنیاد و پیروی از خط مشی تعریف شده برای نهاد مذكور به فعالیت خود ادامه داد. این کتابخانه دارای بخش مرجع، بخش امانت، بخش کتب، بخش مربوط به پایان نامهها، بخش مربوط به نشریات، بخش مربوط به انتشارات بنیاد، بخش مربوط به نگه داری اسناد و عملکرد بنیاد مسکن به صورت مکتوب و سی دی، بخش مربوط به منابع تحقیقاتی، بخش مربوط به منابع دیداری و شنیداری است
حسن رضایی، مدیر کل روابط عمومی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در گفت و گو با خبرنگار لیزنا، ضمن معرفی کتابخانه مرکزی بنیاد مسکن نقش این کتابخانه را در کمک به اهداف مورد نظر بنیاد تشریح کرد.
فعالیتهای كتابخانه مركزی و اطلاعرسانی بنیاد مسكن
طبق توضیحات رضایی، كتابخانه مركزی و اطلاعرسانی بنیاد مسكن دارای شناسهگر استاندارد بین المللی کتابخانههاISIL IR-۴۰۰۸۸۰۰۲۹ - است. رده کتابخانه نیز کنگره امریکا است و به صورت سیستم نیمه باز اداره میشود و از نرم افزار پارس آذرخش استفاده میکند.
او گفت: کتابخانه دارای ۷ هزار و ۳۰۰ کتاب فارسی، ۵۵۹ کتاب انگلیسی، ۱۱ هزار و ۵۰۰ تعداد طرحهادی، ۱۸هزار و ۵۰۰ سی دی طرحهادی، ۹۰ پایاننامه تخصصی با حمایت بنیاد، ۵۷۳ سند صوتی و تصویری است. در این مستندات آنچه را که در زمان زلزله بم و زلزله آذربایجان رخ داده است به صورت صوتی و تصویری در مرکز اسناد نگهداری کردیم. این مستندات شامل اطلاعات جلسات تشکیل شده، فیلمها و عکسهای تهیه شده، مطالب مورد بحث و غیره میشود. برای مثال اگر کسی بخواهد در رابطه با زلزله ایران تحقیق کند میتواند در کتابخانه بنیاد مسکن مستندات را مورد بررسی قرار دهد. آرشیو ما در این زمینه روز به روز گسترش بیشتری پیدا میکند. درِ کتابخانه بنیاد مسکن به روی تمام محققینی که بخواهند بر روی حوادث و اتفاقات رخ داده در کشورمان بررسی کنند باز است و ما در انجام تحقیقات به آنان کمک و راهنمایی میکنیم.
او ادامه داد: کتابخانه ۱۸ هزار و ۲۲۵ نفر عضو دارد و بهطور میانگین روزانه ۳۰ درخواست برای دریافت طرحهایهادی ارائه میشود. علاوه بر کارکنان خود بنیاد مسکن، دانشجویان، اساتید و پژوهشگران نیز عضو کتابخانه ما هستند.
رضایی با اشاره بر ایجاد اولین کتابخانه انسانی با متخصصین به عنوان یکی از فعالیتهای کتابخانه بنیاد مسکن، بر همکاری نزدیک میان کتابخانه بنیاد مسکن با دانشگاههای سراسر کشور تاکید کرد و گفت: تشکیل جلسات آشنایی با «طرحهای هادی» توسط اساتید و دانشجویان در دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده معماری دانشگاه تهران، دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران، دانشگاه شهید رجایی، دانشکده پردیس هنرهای زیبا و دانشگاههای آزاد رودهن، جنوب و غرب تهران انجام گرفته است.
او توضیح داد: بر این اساس ما در گذشته با دانشگاههایی که در زمینه عمران فعالیت می کنند ارتباط برقرار کردیم. طبق برنامهریزی ما کلاسهای درس این دانشگاهها با دعوت بنیاد مسکن در کتابخانه این بنیاد و سالن آمفی تئاتر تشکیل میشد. همچنین متخصصین، مدیران کل و کارشناسان خود را که برنامههای «طرح هادی» را پیاده می نمایند و یا در بازسازی و سازماندهی بافتهای تاریخی و سنددار کردن واحدهای مسکونی فعالیت می کنند با این گروههای دانشجویی آشنا کردیم. این برنامه در آینده نیز اجرا خواهد شد هرچند در حال حاضر بهدلیل درگیری مسئولین با حوادث رخ داده در سالهای اخیر در کشورمان مانند زلزله و سیل و وجوذ این نگرانی که شاید نتوانیم آن گونه که باید و شاید گروههای دانشجویی را راهنمایی کنیم، متوقف شده است.
وی افزود:طرح دیگری که در سطح کشور و با اعلام به استانها انجام خواهد گرفت، ارسال و اعزام دانشجویان دانشگاههای مختلف در سراسر کشور به مناطق روستایی است که «طرح هادی» در آنجا اجرا میشود. اگر این طرح عملیاتی شود دانشجویان میتوانند مطالعات خود را در محل و با بازدید از منطقه انجام دهند. به این ترتیب ما کتابخانه انسانی ایجاد می کنیم. همچنین دانشجویانی که در رشته عمران تحصیل میکنند در درس خود به نام «روستا» ملزم به مراجعه به کتابخانه بنیاد مسکن برای استفاده از تحقیقات انجام گرفته در «طرحهادی» هستند. سپس به روستاها و مناطق مورد بررسی خود مراجعه می کنند تا اطلاعات به روز شده را در محل دریافت نمایند و با «طرحهادی» عملیاتی شده در منطقه آشنا شوند.
او گفت: زمانی که طرحهای مختلف را آماده و تصویب کردیم در داخل کتابخانه این طرحها را هم به صورت الکترونیکی و هم به صورت مکتوب قرار میدهیم تا دانشجویانی که در رشته عمران، معماری، شهرسازی و غیره تحصیل میکنند بتوانند از این طرحها در فعالیتهای پژوهشی خود استفاده کنند. فایلهای تحقیقاتی «طرح هادی» برای دانشجویان پس از دریافت تقاضای آنان که اینترنتی انجام میشود، به صورت رایگان ارسال میشود. در صورتی که احیاناً فایل الکترونیکی طرح موجود نباشد نیز با مراجعه دانشجو به کتابخانه طرح مکتوب تحویل تا مطالعه نمایند. همچنین از دانشجویان برای انجام تحقیقات خود در این زمینه حمایت مینماییم.